ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ BABY ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ


Ψάχνεις για μια συνταγή που να συνδυάζει υγεία, άρωμα και γεύση σε ένα πιάτο; Τα μανιτάρια πλευρώτους με πατάτες baby και τζίντζερ είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι! Μια ελαφριά, vegan, αλλά πεντανόστιμη επιλογή για μεσημεριανό ή βραδινό, που ταιριάζει τόσο σε νηστεία όσο και σε καθημερινή clean-eating διάθεση.

Υλικά (για 2-3 μερίδες)

  • 400 γρ. μανιτάρια πλευρώτους

  • 500 γρ. πατάτες baby (με τη φλούδα)

  • 1 κουταλάκι φρέσκο τριμμένο τζίντζερ

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

  • Χυμός από 1 λεμόνι

  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο

  • Φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • (Προαιρετικά) λίγη σόγια ή ταμαρί για έξτρα γεύση

Εκτέλεση

  1. Πλύνε καλά τις πατάτες και βράσ’ τες για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Στράγγισέ τες και άφησέ τες στην άκρη.

  2. Σπάσε με τα χέρια τα πλευρώτους σε χοντρά κομμάτια (μην τα κόψεις με μαχαίρι – έτσι κρατούν καλύτερα τη "σαρκώδη" υφή τους).

  3. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή γουόκ, ζέστανε το ελαιόλαδο και πρόσθεσε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ. Σοτάρισε για 1-2 λεπτά μέχρι να βγάλουν άρωμα.

  4. Πρόσθεσε τα μανιτάρια και τις πατάτες. Αν θέλεις, μπορείς να πιέσεις ελαφρώς τα μανιτάρια με μια σπάτουλα για να πάρουν χρώμα σαν «ψητά».

  5. Ρίξε αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο και τον χυμό λεμονιού. Σκέπασε και μαγείρεψε για 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας πού και πού.

  6. Στο τέλος, (προαιρετικά) πρόσθεσε 1 κουταλιά σόγια για μια πιο “umami” γεύση.

Σερβίρισμα:

  • Σέρβιρε ζεστό, με φρέσκο ψωμί ή ρύζι μπασμάτι.

  • Μπορείς να προσθέσεις και λίγο φυτικό γιαούρτι στο πλάι ή πικάντικη μουστάρδα για έξτρα ένταση.

  • Ιδανικό συνοδευτικό: λευκό ξηρό κρασί ή ένα δροσερό kombucha.

 Γιατί να το δοκιμάσεις;

  • Είναι πλήρες γεύμα, χωρίς ζωικά προϊόντα

  • Έχει χαμηλά λιπαρά, υψηλή γευστικότητα

  • Ο συνδυασμός τζίντζερ – λεμόνι – μανιτάρι ενισχύει το ανοσοποιητικό

  • Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, σε 30 λεπτά!


Σχόλια