ΣΠΑΓΓΕΤΙ ALLE VONGOLE


Μια συνταγή για ζυμαρικά με θαλασσινά που κάνει την διαφορά. Σπαγγέτι alle vongole. Όλη η νοστιμιά και η μυρωδιά της θάλασσας σε ένα πιάτο. Υπέροχη και χορταστική μακαρονάδα. Δοκιμάστε την!

Υλικά συνταγής

300 γρ. μακαρόνια, μέτρια

1 κιλό γαρίδες

250 γρ. καλαμάρια

Μισό κιλό μύδια, καθαρισμένα

8 κοχύλια

3 κούπες φρέσκες ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ντομάτα πελτέ

Μισή κούπα κρασί άσπρο, ξερό

Μισή κούπα νερό

Μισή κούπα ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι μέτριο, σε ροδέλες

2-3 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι, φρεσκοκομμένο


Εκτέλεση συνταγής

Πρώτα απ’ όλα, καθαρίζουμε τις γαρίδες και τα καλαμάρια.

Κόβουμε τα καλαμάρια, σε ρόδες.

Τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε, σε τρυπητό.

Στην συνέχεια, πλένουμε και τρίβουμε με σκληρή βούρτσα τα κοχύλια κάτω από τρεχούμενο νερό.

Τραβάμε και βγάζουμε τις κλωστές.

Βάζουμε σε κατσαρόλα το κρασί και το νερό να βράσει.

Ρίχνουμε και ζεματίζουμε 1 λεπτό, τα κοχύλια και τις γαρίδες.

Στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί.

Έπειτα, πλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά τα μύδια.

Τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και τα στεγνώνουμε όσο μπορούμε καλύτερα.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα επάνω στη φωτιά και έπειτα ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σοτάροντας τα.

Μετά, τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Προσθέτουμε τα καλαμάρια και τα σοτάρουμε, ώσπου να φύγει όλο το νερό που θα αφήσουν και να μείνουν με το ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το σκόρδο και το ζουμί που έβρασαν οι γαρίδες και τα κοχύλια.

Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε, ώσπου να μαλακώσουν τα καλαμάρια και να πήξει η σάλτσα.

Προσθέτουμε τις γαρίδες, τα κοχύλια, τα μύδια, το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.

Βράζουμε τη σάλτσα 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας ελαφρά.

Έπειτα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, να βράσει.

Ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε για 8 λεπτά περίπου.

Τέλος, τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε, μέσα στη σάλτσα.

Τα σερβίρουμε αμέσως.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Συμβουλές

Βάζουμε και ντομάτες κονσέρβας αν θέλουμε.

Αντικαθιστούμε τον μαϊντανό, με ψιλοκομμένο βασιλικό.

 

Σχόλια